Пластикові пляшки формуються
з використанням різних методів. Вибір матеріалу варіюється в залежності від програми.
HDPE
Поліетилен високої щільності (HDPE): є найбільш
широко використовувана смола для пластикових пляшок. Цей матеріал є економічним,
ударостійкий, і забезпечує хороший бар'єр проникності вологи. HDPE сумісний з широким
спектром продуктів, включаючи кислоти і луги,
але не сумісний з розчинниками. HDPE природно прозорий і гнучкий. Хоча HDPE забезпечує
хороший захист при температурі нижче точки замерзання, він не може бути використаний
з продуктами нагрітими вище ніж на 71°С (160 °F) або продуктами, що вимагають герметичного
(вакуумного) пакування.
Заготовки пластикових пляшок
(або «преформа») перед видувним формуванням пляшки.
LDPE
Поліетилен низької щільності(LDPE): Це менш
жорсткий і в цілому менш хімічно стійкий, ніж HDPE, але є прозорішим. LDPE значно
дорожчий, ніж HDPE.
PET, PETE
Поліетилентерефталат : терефталат (PET, PETE або
поліестер) зазвичай використовується для газованих напоїв і води. Хороша хімічна стійкість
(хоча ацетон і кетони руйнують ПЕТ а кислоти та луги
роблять його непрозорим та крихким) і висока ступінь удароміцності і міцності на
розрив. Цей матеріал не забезпечує стійкість до високих температур, максимальна
температура 71°С.
PVC
Полівінілхлорид (ПВХ):
має дуже хорошу стійкість до масел, і має дуже низький рівень передачі кисню. Цей
матеріал забезпечує пляшці відмінний бар'єр для більшості газів, гарну ударну в'язкість.
Матеріал хімічно стійкий, але вразливий до впливу розчинників. ПВХ є відмінним вибором
для зберігання салатної олії,
мінеральної оливи, і оцту.
Він також широко використовується для шампунів і косметичних засобів. ПВХ експонати
мають слабку стійкість до високих температур і буде деформуватися при 71°С (160
°F), що робить таку пляшку непридатною для заповнення гарячими продуктами.
PP
Поліпропілен: в основному використовується для банок
з відмінним бар'єром вологи. Одна з головних переваг поліпропілену — це його стабільність
при високих температурах до 93 °C (200 °F). Поліпропілен придатний до обробки в
автоклавах і стерилізації парою, придатний для заповнення гарячими продуктами. Поліпропілен
має відмінну хімічну стійкість, але має нижчу ударостійкість при низьких температурах.
PS
Полістирол: Пляшка зазвичай використовується з сухими продуктами,
включаючи вітаміни, спеції та ін.. Полістирол не забезпечує гарні бар'єрні властивості
і має погану ударостійкість.
Немає коментарів:
Дописати коментар